Pilates ve Faydaları
Pilates, bedenin dengesine ve sağlıklı duruşuna yardımcı olan, omurgayı desteklemekte belirgin işlevi olan merkez kas grupları üzerine yoğunlaşan, aynı zamanda nefes teknikleri ve zihinsel konsantrasyon da içeren, güçlendirici, sıkılaştırıcı ve dengeleyici bir egzersiz programıdır.
Mat Pilates, mat üzerinde bölge bölge kasları çalıştırarak, ayakta ve yerde yapılan hareketler dizisiyle kas dokusunu güçlendirirken aynı zamanda vücut dayanıklılığını, kemik yoğunluğunu ve eklemlerin hareket kabiliyetini de artırır. Yogatime’da Mat Pilates dersleri yapıyoruz; kimi zaman bant gibi yardımcı malzemeler kullanılmakla birlikte, coğunlukla malzemesiz, yalnızca kendi beden ağırlığınızı kullanılarak Pilates dersleri uygulanmaktadır.
Bedeninizde hızlı bir toparlanma, karın, kalça ve bacaklarda sıkılaşma, duruşunuzda bir güçlenme arayışındaysanız Pilates tam size göre! Daha ilk derste etkilerini hissedeceğiniz Pilates ile bir kaç ay içinde bedeninizdeki değişimi gözlemleyin.
Pilatese başlarken çoğu kişinin ilk hedefi belli bölgelerde sıkılaşma oluyor. Her ne kadar bu etkiler elde edilse de, Pilates sıkılaşmak ve incelmek hedefleriyle yaratılmış bir egzersiz sistemi değil..!
Almanya doğumlu Joseph H. Pilates (1881-1967) Pilates egzersiz sistemini 1920’lerde geliştirmiş. Fiziksel sağlık ve formu koruma programları üzerindeki ilgisi, ağır hastalıklar geçirdiği çocukluğu nedeniyle kendi bedenini güçlendirmek ve sağlığını düzeltmek konusundaki kararlılığından kaynak bulmuş. Yoga, Zen meditasyon, savaş sanatları ve birçok kadim sağlık teknikleri altyapısı üzerine jimnastik, dalış ve boks üzerine de eğitim alan ve başarılar kazanan Joseph Pilates, zihin ve kasları bir uyum içinde çalıştıran eşsiz bir hareket serisi tasarlamış.
Joseph Pilates ve eşi New York’a taşınıp 1926’da burada bir stüdyo açtıktan sonra yavaş yavaş bale ve dans dünyasına yayılan pilates, sporcular arasında da kullanılmaya başlanmış. Ancak Pilatesin büyük patlaması 1990 sonrasında gerçekleşmiş ve şu anda en popüler egzersiz sistemleri içinde yerini almıştır.
Disiplinli ve düzenli uygulama ile, zaman içinde Pilatesin faydaları kendini göstermeye başlıyor:
* Güç, esneklik ve dengede artış,
* Kasların şişkinleşmeden uzun ve zarif biçimlenerek güçlenmesi,
* Gövdenin merkezini desteklemek üzere derin abdominal(karın) kaslarının gelişmesi,
* Zihin-beden koordinasyonunu sağlanması,
* Bedeni, incinmeye daha az eğilimli hale getirecek etkili hareket biçimleri ile koşullandırmak,
* Stress seviyesinde düşüş, enerji hissinde artış,
* Doğru duruş hizasını sağlamak,
* Daha güçlü ve esnek bir omurga,
* Eklemlerin hareket alanı ve kabiliyetinde artış,
* Kan dolaşımını artış,
* Sırt ağrılarında azalma veya tamamen rahatlama,
* Doğru kas gruplarını entegre ederek, egzersizlerde ve yaşamda gereğinden çok kullanılan kas gruplarına binen yükte azalma,böylece incinme ve gerginlik olasılığında düşüş,
* Hareketlilik, çeviklik ve dayanımda artış,
* Bedenin görünümü ve hissinde iyileşme.
Daha ilk dersin ardından gövdenin merkezinin çalıştığını hissedeceğiniz Pilates ile, hem bugün daha hafif, güçlü ve esnek bir bedene kavuşma, hem de ileri yaşlarda omurganın sağlığını devam ettirme şansınız var!
Pilatesin İlkeleri:
1 Nefes: Yaşamı başlatan ve bitiren nefestir.Bedenimizin içinde akan ritimdir. Nefes yardımıyla tüm hareketleri aktif şekliyle yaparken aynı zamanda zihnimizi bulunduğumuz ana davet etmemizi sağlar. Her egzersiz nefes çalışması niteliği taşıdığı için ciğer kapasitesi gelişmeye başlar. Tüm beden ve organlar daha iyi beslenir.
2 Konsantrasyon: Konsantrasyon olmadan, yani yapılan egzersizlere dikkatinizi vermeden etkin bir çalışma yapmak mümkün değildir. O yüzden harekette dikkati nefese, optimal duruşa konsantre olarak yapmak gerekir. Dikatsizce çok tekrar yerine belki daha az ama daha etkili tekrar daha faydalıdır.
3 Kontrol: Kontrol olmadan hareketler amacını yitirir. Zihin, beden, vücut hizalanması kontrolünü sağlayarak aktif çalışma yapmak çok daha etkilidir.
4 Merkezleme: Pilateste tüm hareketler core yani çekirdek gücünden destek alarak yaplır. Güçlü bir merkez sayesinde vücüdun sabitliği ve esnekliği artar.
5 Kesinlik: Hareketleri öğrenip etkin bir biçimde yapabilmek için çokça tekrar etmek gerekir. Kesinlik bolca pratik, odaklanma ve konsantre olabilmekle sağlanır.
6 Dengeli Kas Gelişimi: Hareketleri yaparken tüm vücut kaslarını dengeli şekilde geliştirmeliyiz. Yani bacak bölgesi çalışılıyorsa içi ve dışı, önü ve arkasını aynı oranda çalıştırmalıyız.
7 Ritim: Tüm hareketler belli bir akışkanlık içinde akıcı biçimde yapılmalıdır.Kesik kesik olmamalıdır.
8 Tüm Vücudun Hareket Etmesi: Çalışma yapılırken bazen belli bölgelere odaklanılabileceği gibi esas olan tüm vücudun dengeli biçimde çalıştırtırılmasıdır.
9 Gevşeme: Derste harcadığımız eforu dengeleyecek biçimde gevşememimiz gerekir. Efor ve rahatlama arasında denge beden üzerindeki gereksiz yükleri, stresi azaltır.
*